Du kender kork fra 70’ernes boligtrends, hvor det var korkgulve, korkvægge, korktilbehør og korkmøbler der dominerede i de danske hjem, og nu er 70’ernes yndlingsmateriale tilbage og klar til at gøre sit comeback. Men hvad er kork egentlig? Og passer trenden ind i de bæredygtige valg, vi prøver at tage i vores hverdag? Svaret er ja – læs med nedenfor!
Hvad er kork og hvor kommer det fra?
Kork er et materiale, som bliver udvundet fra et specielt egetræ kaldet ‘Korkeg’, og det er altså dette træs bark, som bliver til kork. Når man skal have fat i dette materiale, vælger man ikke at fælde træet, som i så mange andre tilfælde, men i stedet skræller man barken af ved håndkraft, hvor man bruger en økse uden at det skader træet. Det helt specielle ved korkegetræet er, at det har den evne, at det kan hele sig selv og derfor vil det være muligt at høste det samme træ igen ca. hvert niende år. Første gang korkegen skal høstes, sker når træet er 25 år gammelt og det kan blive helt op til 200 år gammel.
Kork kræver et tempereret klima, og 55 procent af alt kork i verden stammer fra Portugal. Derudover er korkegen også Portugals nationaltræ, og hvert enkelt træ bliver markeret og tildelt en identifikation, for at sikre træet og for at kunne spore det. Træerne er desuden også beskyttet under Portugals love.
Korkeg træ med bark
Hvorfor er kork bæredygtigt?
Hvor mange af vores ressourcer enten er belastende for miljøet eller svære at få fat på, er kork ikke et materiale vi kommer til at mangle. Som tidligere nævnt, har korkegen den evne at dens bark vokser ud igen efter en høst, og på den måde er det en ressource som kan blive ved med at give afgrøder, men uden at træet skal fældes hver gang. Derfor er korkbarken yderst klimavenligt både når det sidder på træet, men også efter korken er blevet høstet. Faktisk kan et høstet korkegetræ absorbere fem gange så meget CO2, som et træ der står med sin bark på.
Det leder os videre til endnu en fantastisk evne i korken, som gør den ekstra bæredygtig. Korken har et naturligt limstof, som gør, at det er muligt at støbe produkter uden nogen form for tilsætning af andre materialer, såsom lim. Korken afgiver af sig selv, et naturligt stof, som gennem opvarmning af dette, giver muligheden for at støbe korken i en hvilken som helst form man ønsker.
En nyere opdagelse viser også, at produktionen af korkgulve giver muligheden for, som det eneste gulv i verden, at fjerne mere CO2 end det udleder gennem produktionen af gulvet. Dette kan spores tilbage til den bæredygtige høstning af træerne, hvor man i stedet for at fælde dem, blot skræller barken af. Derudover kan spildmaterialet fra korkegen omdannes til biobrændsel, og så findes der et hav af muligheder indenfor genanvendelse af eksisterende korkprodukter.
Hurtig fakta om kork
– 55% af alt kork kommer fra Portugal
– Kork er træbark fra ‘Korkeg’
– Et høstet Korkegtræ kan absorbere 5 x så meget CO2, som et træ der står med sin bark på
– Modstandsdygtig overfor ild
Korkens mange egenskaber
Hvis du står og overvejer kork som et led i dit næste bæredygtige byggeprojekt, er det måske også meget rart at have styr på hvilke egenskaber korkmaterialet har.
Kork er for det første et utroligt let materiale, og faktisk er materialet fem gange lettere end vand. Vand har derudover ikke mulighed for at trænge ind i korken, og dermed kan kork heller ikke synke. Dette skyldes en stor mængde af stoffet suberin, som udgør mellem 39 og 45% af korkens masse. Stoffet giver kork en isolerende effekt, og samtidig giver den også en termoisolerende funktion, og derfor er det meget velegnet som et led i en bæredygtig byggeproces.
Korken har en exceptionelt varmelederfaktor, som udgør 0,037-0,040 W/(mK), men det er også værd at nævne dens egenvarme værdi, som allerede eksisterer i materialet. Kork har nemlig meget svært ved at afgive varme. Hvis man kigger på andre materialer, såsom flamingoplader der begynder at dampe under høje temperaturer, så bevarer korket sine isolerende egenskaber indenfor et bredt temperaturspektrum. Kork bliver derfor aldrig ubehagelig varm under håndtering, og materialet balancerer også både lufttemperatur og fugtigheden i et rum.
Udover ovenstående vandafvisende og termoisolerende funktioner, så reagerer kork heller ikke på kemiske stoffer. Det betyder, at kork ikke bliver nedbrudt over tid, og hvis man kigger på en langsigtet løsning i rum som f.eks. køkken og badeværelse, så er kork også et neutralt materiale overfor smag, lugt og den kan heller ikke optage udefra lugte. I et køkken skal man heller ikke være bekymret for evt. brandfare ved kork, da det er modstandsdygtig mod i ild i det der hedder euroklasse E. Denne detalje er dog afhængig af flere ydre betingelser, men generelt set brænder korken meget vanskeligt.
I køkkenet vil korken også fungere som et meget rengøringsvenligt materiale, da det ikke afleder elektricitet. Det betyder, at materialet ikke tiltrækker og absorberer støv, hvilket yderligere betyder, at det også er allergi- og astmavenligt. Dette leder også tankerne videre til bekymringer om mug og svamp i byggeri. Her er kork også et vidundermateriale, da dens struktur og overflade simpelthen ikke giver næring til hverken svampe- eller mugdannelse, er der ingen levedygtige betingelser for dem i kork.
Hvis du til gengæld er indehaver af et gammelt korkgulv, og du tænker, at det trænger til at blive frisket op med en frisk farve, så skal du være opmærksomme på et par ting. For det første er kork meget svært at male, da det har en lukket cellestruktur. Det betyder, at overfladen på korken skal behandles og beskyttes med flere lag lak, før du kan give dig i kast med malingen. Derudover er det vigtigt at huske på, at kork er et meget blødt materiale, og det skal derfor være en fleksibel lak.
Kork i den kulinariske verden
Det er nok de færreste der ikke tænker på en lækker flaske vin som det første, når man bliver spurgt om kork. Korkpropper er blevet brugt i flere hundrede år til at forsegle de dyre druer. Men kan man bruge kork i madlavningen?
Det korte svar er nej. Godt nok er kork ikke giftig, og du har nok også indtaget en del kork via en løsslubben korkprop i din vin gennem årene, men som udgangspunkt giver kork hverken en storslået kulinarisk oplevelse i din madlavning, eller en ny smart metode til at starte en slankekur. Vi foreslår derfor at holde korken til vinen eller som materiale i din indretning eller til dit byggeprojekt!
Kork hos Timberly
Efter man har læst denne artikel, så forstår man hvorfor kork næsten ligefrem er et vidunder materiale – både brugs- og klimamæssigt. Derfor finder du selvfølgelig korkprodukter hos Timberly – vi udvider løbende vores sortiment af kork til hjemmet.
- -47%
- -67%